NIEUWSBRIEF maart 2023

16 maart: pianist Daniël van der Hoeven

In de meeste van onze jaarprogramma’s ruimen wij plaats in voor een pianorecital te geven door een gerenommeerde musicus. Tot het selecte groepje meesterpianisten behoort zeker ook Daniël van der Hoeven. Een bijzonderheid van Daniël is dat hij is opgegroeid in Amersfoort en dat hij zijn eerste pianolessen kreeg van onze programmeur Frits Kroese. Alle reden dus om hem naar Leusden te halen. Op 16 maart speelt hij een prachtig programma met drie wereldberoemde werken; een pianobewerking van een van de solovioolsonates van Bach, de Waldsteinsonate van Beethoven en de Symphonische etudes van Schumann.

Is een pianobewerking van zo’n bekende vioolsolo eigenlijk wel een goed idee, vraag je je af. Daniël is er enthousiast over: ‘de meerstemmigheid van met name het fugatische deel komt op de piano feitelijk beter tot z’n recht dan op een viool, een instrument dat wat betreft meerstemmigheid z’n beperkingen kent’. Kom naar de Dorpskerk, luister en kijk of u het met hem eens bent.

Over de Waldsteinsonate hoeven we niet veel te zeggen: het is een van mooiste en meest indringende van het hele palet van 32 Beethovensonates.

Na de pauze speelt Daniël de Symphonische etudes, een groot aantal korte variaties op een thema van baron Von Fricken. Een compositie waarmee Schumann vooral wilde onderzoeken welke mogelijkheden en technieken hij kon ontwikkelen bij het componeren voor de piano. Het leverde fantastische muziek op.

Wie er bij wil zijn komende donderdagavond, moet snel zijn; er zijn nog enkele kaarten te koop (om te bestellen: zie de website van Valleiconcerten).

 

20 april: Forellen…

Het laatste concert van dit seizoen wordt een ware uitsmijter. Vijf internationaal hoog aangeschreven musici, waaronder de bekende Nederlandse bassist Rick Stotijn, hebben elkaar in een gelegenheidsformatie én rond het beroemde Forellenthema van Schubert gevonden. Ze heten dan ook zeer toepasselijk The Trouts. Uiteraard spelen ze het Forellenkwintet en enkele korte reflecties op het beroemde lied van Schubert. En daarnaast het pianokwintet in c van Ralph Vaughan Williams.

Ook voor dit concert kunt u nog kaarten bestellen.

 

Wie wilt u terug zien in De Dorpskerk?

Het programma voor het volgende seizoen is al helemaal klaar; in de vorige Nieuwsbrief heeft er uitgebreid over kunnen lezen. Maar voor het seizoen 2024 – 2025 is alles nog mogelijk. U kunt suggesties doen voor de invulling daarvan. Als je terug kijkt op al die prachtige programma’s die we tot nu toe in de Dorpskerk gehad hebben, dan zijn er vast concerten waarvan u denkt: ‘wat zou het prachtig zijn als we die musicus of dat ensemble nog eens een keer in Leusden konden beluisteren’: een optreden dat u zo heeft aangegrepen of waar u zo van heeft genoten dat u het zich nog steeds herinnert.

De vraag is dus: Welk(e) musicus of ensemble die u in de Dorpskerk heeft gehoord, wilt graag weer terugzien.

Stuur uw reactie via de beantwoorden-knop bij de aanbiedingsmail van de Nieuwsbrief of via het contactformulier  (klik hier: Reactie of contact)  op deze website. Wie weet, gaat het ons lukken om uw wens te honoreren.

 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur