NIEUWSBRIEF april 2024
Sterpianiste Anna Federova op 18 april
Op 18 april sluit de Oekraïense pianiste Anna Federova ons jubileumseizoen af met de Mondscheinsonate van Beethoven, twee Nocturnes en een Ballade van Chopin en de Suite Schilderijen van een tentoonstelling van Moussorgski.
In 2015 vestigde Anna Federova zich in Nederland. Zij is kind aan huis in het Concertgebouw waar ze al meer dan 45 concerten gaf. Maar ook op vele andere prestigieuze podia, overal ter wereld, trad ze op, zoals de Elbharmonie in Hamburg, het Barbican Centre in Londen en Carnegie Hall in New York. Kortom: het is niet de minste klavierleeuwin die naar De Dorpskerk komt.
En dan haar programma: neem de beroemde Mondscheinsonate. Deze geliefde muziek droeg Beethoven op aan zijn leerlinge Giulietta Guicciardi op wie hij verliefd was. Zij was een nichtje van de zgn. ‘onsterfelijke geliefde’ Josephine van Brunsvik aan wie Beethoven zijn hart ook al had verloren. Beide meisjes trouwden uiteindelijk met een ander maar Beethovens adoratie leverde wel onsterfelijk mooie muziek op zoals deze Mondscheinsonate. Luister naar het eerste deel: een adagio waarin Beethoven een van zijn meest adembenemende melodieën
heeft opgenomen. Overigens heeft de affaire met Giulietta niets met maneschijn van doen. De sonate heet zo omdat muziekcriticus Ludwig Rellstab beschreef hoe het eerste deel hem deed denken aan ‘de rust van het meer in de maneschijn’. 

Chopin schreef 21 Nocturnes. En daarvan wordt  Op. 27 nr. 2 als zijn meest geliefde beschouwd. Anna speelt de beide Nocturnes Op. 27 die Chopin in 1836 componeerde; prachtige, vaak verstilde muziek waar je bij weg kunt dromen. Chopin schreef vier Ballades, een variatie op de sonatevorm die door hem is uitgevonden en later door andere componisten als Johannes Brahms is nagevolgd. De naam duidt zowel op de gezangen van de middeleeuwse minstrelen als op de gedichten van de beroemde Poolse dichter Adam Mickiewicz. Daarmee zijn Chopins Ballades prachtige combinaties van melodieuze en opzwepende muziek. Anna speelt tijdens dit concert de 4e Ballade uit 1842.
Tenslotte staat de suite ‘De Schilderijen van een Tentoonstelling’ van Modeste Moussorgski op het programma. De componist beschrijft hierin tien schilderijen van een tentoonstelling van zijn overleden vriend Victor Hartmann, af en toe onderbroken door een stukje met een steeds terugkerend thema, door Moussorgski ‘Promenade’ genoemd. De pianoversie is de oorspronkelijke maar het stuk is zo geliefd dat het
door een aantal componisten voor uitvoering door een orkest is bewerkt.
Dit concert is uitverkocht.


Het nieuwe seizoen: 2024 - 2025
In de vorige Nieuwsbrief lichtten we een stukje van de sluier op over het programma voor het nieuwe seizoen. Het programma voor het nieuwe seizoen staat op de website. De verkoop van abonnementen gaat eind mei van start. Losse kaarten kunnen naar verwachting vanaf begin september worden aangeschaft. Via de Nieuwsbrief houden wij u nauwkeurig op de hoogte zodat u als belangstellende van Valleiconcerten als eerste de gelegenheid heeft om voor de zomervakantie nog uw abonnementen te bestellen.
Met vriendelijke groet,
Het bestuur