NIEUWSBRIEF september 2023

Mooie zomer (?)

Op het moment van schrijven van deze eerste Nieuwsbrief van Valleiconcerten in het nieuwe seizoen genieten we nog van prachtig zomerweer. Dat is het lang niet elke dag geweest maar wij hopen dat u er toch een beetje van heeft genoten, ondanks het gebrek aan valleiconcerten! Daar gaan we natuurlijk wat aan veranderen in de komende maanden. Nogmaals vindt u aan het eind van deze Nieuwsbrief het volledige programma van dit 50e seizoen.

 

Zijn er nog kaarten?

Ja, voor alle concerten zijn nog kaarten verkrijgbaar. Ook seizoensabonnementen kunt u nog bestellen. Ga naar de website van Valleiconcerten en klik op de knop ‘Verkoop’. Wees er snel bij!

 

Pynarello

Het eerste concert, op 12 oktober, van ons jubileumseizoen is meteen al een spetterende show! Dat zijn woorden die je niet snel gebruikt voor een klassiek kamerconcert maar voor een optreden van het ensemble Pynarello schrijven we dat zonder aarzeling neer: Ze noemen zichzelf de rebellenclub van de klassieke muziek.

Pynarello is in 2017 opgericht met als doel om de wereld van de klassieke muziek op te schudden. Het kan anders, avontuurlijker, spontaner, directer, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Ze noemen zichzelf een wervelwind die door de porseleinkast van de klassieke muziek gaat: een rebellenclub.

Met opmerkelijke programma’s trekt Pynarello door het land. Memorabel is een optreden bij het tv-programma Podium Witteman in maart 2020 waarbij het ensemble het ‘Podium-Witteman-lintje’ ontving.

Bij ons speelt Pynarello hun programma ‘NEGEN’. Ze noemen het zelf een mini-symfonisch liedprogramma.

Alleskunner en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Thomas Beijer schreef de liedcyclus ‘La tarde sin mañana’ (2022), speciaal voor Pynarello en tenor Peter Gijsbertsen. Bijer liet zich inspireren door de Spaanse dichter García Lorca, en gebruikte zijn gedichten als liedtekst.  

Componist Bart Visman schreef al eerder een aria speciaal voor Pynarello: ‘Who killed cock Robin’. Pynarello vroeg Visman om opnieuw in de pen te kruipen. Voor zijn nieuwe aria ‘And don’t you remember’ gebruikte hij wederom de tekst van een nursery rhyme, een traditioneel kinderliedje.  

Pynarello omlijst de opwinding van al deze nieuwe muziek met delen uit het beroemde en wonderschone octet van Franz Schubert. Schubert schreef dit octet in 1824, een periode waarin ook het vermaarde Rosamundekwartet en het alom bejubelde kwartet Der Tod und das Mädchen tot stand kwamen. Het is zijn grootste kamermuziekwerk, het duurt in zijn totaliteit meer dan een uur. Pynarello speelt een aantal van de mooiste delen uit het octet.

 

Als u het ons vraagt: een programma voor een gedenkwaardig concert. Mis het niet!

Na afloop heffen we met elkaar het glas op de volgende 50 jaar Valleiconcerten.

 

Uitbreiding bestuur

Er is geen mooiere vrijwilligersbaan denkbaar dan het organiseren van concerten. Wij doen dat met veel plezier met een stichtingsbestuur van zes mensen. En het lukt ons elk seizoen weer goed. Maar…regeren is vooruitzien en de kans dat in de naaste toekomst mensen die al lang meedoen, ermee zullen stoppen, is groot.

Daarom is het van belang dat ons bestuur wordt versterkt met enthousiaste nieuwe leden. Ligt een goede toekomst van Valleiconcerten u na aan het hart en wilt u daaraan bijdragen neem dan contact met ons op d.m.v. een mailtje naar

info@valleiconcerten.nl

 

Programma 50e seizoen

5 oktober 2023      Pynarello, (zie hierboven).

 

23 november 2023 Een van de beste strijkkwartetten van Nederland, het Matangikwartet, komt met het Amerikaanse kwartet van Dvorak, een kwartet van Beethoven en muziek van Joaquín Turina.

 

14 december 2023 Het derde Meesters-van-Morgenconcert met een marimbaspeler, een violiste en een strijkkwartet.

 

18 januari 2024      Meesterpianist Enrico Pace, die enkele jaren geleden ook al zeer succesvol in Leusden optrad, begeleidt de Israëlische klarinettist Sharon Kam bij muziek van Niels Gade, Lutoslawski, Schumann, Jean Françaix en Paul Hindemith.

 

8 februari 2024      Als er de laatste jaren één jonge bariton van zich doet spreken dan is het Raoul Steffani. Hij zingt bij ons de beroemde Schubertcyclus Die Schöne Müllerin. En hij wordt begeleid door de bekende Duitse toppianist Severin von Eckardstein.

 

21 maart 2024        In ons jubileumjaar halen we niet alleen een strijkkwartet maar  ook een pianokwartet naar Leusden. Dat is het zeer internationaal samengestelde Corneillekwartet met muziek van Mahler, Mozart en Brahms.

 

18 april 2024          Anna Federova, tenslotte, de gevierde Oekraïnse pianiste, sluit ons jubileumprogramma af met de Mondscheinsonate, de Schilderijententoonstelling van Moussorgski en muziek van Chopin.

 

Met vriendelijke groet,

Het bestuur